Mobafire League of Legends Build Guides Mobafire League of Legends Build Guides
's Forum Avatar

Smartcasting?

Creator: The Overmyynd March 29, 2012 6:20am
26 posts - page 1 of 3
1 2 3
The Overmyynd
<Editor>
The Overmyynd's Forum Avatar
Posts:
1406
Joined:
Feb 16th, 2012
Permalink | Quote | PM | +Rep | Commend March 29, 2012 6:20am | Report
Could someone explain smartcasting to me? Like, how to do it when it is useful, what it is for?
Thanks
Hey, if you liked any advice i gave, be sure to +rep me! Oh, and check out my Shaco and Maokail lorecraft in my Blog! I'm a starving artist in need of attention, so please feel free to read, respond, and critique me! Please? Anybody that leaves a comment (good or bad) will receive a +rep!
IceCreamy
<Moderator>
IceCreamy's Forum Avatar
Show more awards
Posts:
5981
Joined:
Aug 14th, 2011
Permalink | Quote | PM | +Rep | Commend March 29, 2012 6:24am | Report
I find it majorly useful for non-skillshot champions. You don't have to click the champ, you just hit Q/W/E/R once your mouse is over the champion you want to hit. Think about Ryze, LeBlanc and Soraka.

You can also use it on skillshot champs like Lux but that is more difficult, since you have to know the exact range of the skill (your champion keeps moving until it is possible to hit that area).

DuffTime wrote:
ok ok plz carry me omg
i was only waiting for you to ask

Temzilla wrote:
Too hot to be icecream.

Luther3000 wrote:
He looks like a hair gel advert on legs

Toshabi wrote:
Icecreamy, with hair as slick and smooth as the ocean waves of Cocobana
JMastiff
<Member>
JMastiff's Forum Avatar
Posts:
116
Joined:
Nov 3rd, 2011
Permalink | Quote | PM | +Rep | Commend March 29, 2012 6:29am | Report
^ or you can check the option to show the range on button press and fire on release
RaNuD
<Member>
RaNuD's Forum Avatar
Posts:
358
Joined:
Jun 21st, 2010
Permalink | Quote | PM | +Rep | Commend March 29, 2012 6:30am | Report
JMastiff wrote:

^ or you can check the option to show the range on button press and fire on release

The feature is a good idea, I guess the more features, the better. Some people could actually like it, but I often found myself in situations where I want to test a range, check if I could hit something, etc, but then realise I cant, for whathever the reason. Or I change my mind because another champion appeared, etc. In this kind of case, it could be tricky to hit ESC in order to cancel the spell.

This is why I bound QWER to smartcast, and ZXCV to normal cast. In a very vast majority of the time, I want to be able to cast anything quickly, and use QWER. When I need some precision, I just hit a button two rows bellow and get the range thingy.
In a thread about his own ban,
gabpin wrote:
stfu I only did that : swearing and thats why i got ban are u ****** or something ?

In a thread about toxic players,
Go be a whiny baby elsewhere. Find and abuse the ignore button. No sense stinking up this forum with your crying.
Luther3000
<Sharpshooter>
Luther3000's Forum Avatar
Show more awards
Posts:
8046
Joined:
Jun 24th, 2011
Permalink | Quote | PM | +Rep | Commend March 29, 2012 6:55am | Report
Luther3000 wrote:

It allows you to cast your skills without clicking, saving you a lot of time and reducing the possibility of misclicking or making a mistake.

Almost every pro player uses it. I've been using it for months now and I'd have a hard time playing without it. It's more useful on some champions than others and some skills are better without it. Good examples are Ryze or LeBlanc who pretty much require smartcast to play well.

If you want to use it you have to hold a button by default, but you can bind smartcast + skill to any key you want in the key bindings menu. EG I have smartcast Q skill on Q, smartcast W on W etc.

If you've ever played Karthus, his Lay Waste ability is smartcast by default. Most of Riven's abilities are automatically smartcast too.
EvilDice
<Shoutcaster>
EvilDice's Forum Avatar
Show more awards
Posts:
1560
Joined:
Dec 20th, 2010
Permalink | Quote | PM | +Rep | Commend March 29, 2012 8:00am | Report
Smartcast is really a preferential thing and it will be different for every person. Not every pro uses and, for example, I don't smartcast on corki or ezreal.

I do use smartcast tho, and I mainly use it for single target abilities and non skillshots. There's a lot of champs will I will smartcast some abilities and not others. It's really all up to you to experiment and see what you like best.

Thanks to Xiaowiriamu for the sig!

twitch.tv/dicetherice - @dicetherice
JMastiff
<Member>
JMastiff's Forum Avatar
Posts:
116
Joined:
Nov 3rd, 2011
Permalink | Quote | PM | +Rep | Commend March 29, 2012 8:55am | Report
RaNuD wrote:

This is why I bound QWER to smartcast, and ZXCV to normal cast. In a very vast majority of the time, I want to be able to cast anything quickly, and use QWER. When I need some precision, I just hit a button two rows bellow and get the range thingy.


And that's the best idea. In recent redit interview with Alex_ich from M5 he said he does have 2 rows for hotkeyes, one for smartcast and second for normal. I used to do QWER normal and +Shift smartcast (WoW habit :P)
RaNuD
<Member>
RaNuD's Forum Avatar
Posts:
358
Joined:
Jun 21st, 2010
Permalink | Quote | PM | +Rep | Commend March 29, 2012 9:56am | Report
That makes sense, I was wondering why I hadnt ever heard of a pro player using both like that... I mean, why would one not want to have access to both at anytime.
In a thread about his own ban,
gabpin wrote:
stfu I only did that : swearing and thats why i got ban are u ****** or something ?

In a thread about toxic players,
Go be a whiny baby elsewhere. Find and abuse the ignore button. No sense stinking up this forum with your crying.
Mooninites
<Member>
Mooninites's Forum Avatar
Show more awards
Posts:
3037
Joined:
Jan 25th, 2011
Permalink | Quote | PM | +Rep | Commend March 29, 2012 1:50pm | Report
I think Chaox uses the release smart cast, so it shows the range and then releases, rainman uses smartcast on everything, so pro's do use it

I smart cast everything except a few abilities. I heard you cannot smart cast rumble ult, viktor's lazor and certain other abilities but I can't confirm

In regards to smart casting skill shots, I play quite a bit of nidalee, and never really have a problem with her spear.
Thanks for the Signature MissMaw!
RCIX
<Member>
RCIX's Forum Avatar
Posts:
274
Joined:
Jan 18th, 2012
Permalink | Quote | PM | +Rep | Commend March 29, 2012 3:52pm | Report
how to do it

By default, I believe shift +QWER smartcasts, it can be remapped in the key bindings

when it is useful

All the time. Seriously, I smartcast everything.

what it is for?

Casting combos on a lower delay between spells, being able to pay more attention to targeting, etc.

Mooninites wrote:

I smart cast everything except a few abilities. I heard you cannot smart cast rumble ult, viktor's lazor and certain other abilities but I can't confirm

What happens is you press the key down and then it brings up the aiming arrow at your targeted location, at least for Viktor's laser. I would imagine rumble's ult works the same way. I think it used to be broken in the past though.
Nasus says hi
1 2 3

You need to log in before commenting.